Liczba postów: 85
Liczba wątków: 38
Dołączył: Nov 2016
Reputacja:
0
Hej!
Czy homogenizacja ma pozytywny wpływ na strukturę i cechy fizyczne mleka? Serdecznie zapraszam do dyskusji na ten temat wszystkich forumowiczów!
"Żaden czas nie jest twój tylko ten co minie"
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 32
Dołączył: Nov 2016
Reputacja:
0
Niewątpliwie, warto stosować
homogenizatory do mleka. Po pierwsze, dzięki homogenizacji barwa mleka staje się bielsza, a samo mleko jest bardziej apetyczne, co wynika z jego pełniejszego smaku. Po drugie, homogenizacja sprawia, iż zmniejsza się podatność tłuszczu na utlenianie. Ponadto, co warte zaznaczenia, korzyścią wynikającą z homogenizacji jest to, że zapewnia ona zwiększoną stabilność fermentowanych przetworów mlecznych. Zatem, homogenizacja wpływa korzystnie na strukturę i cechy fizyczne mleka.
"Przy zgodzie to i dobre kluski na wodzie"