Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Homogenizacja mleka
#1
Hej! 

Czy homogenizacja ma pozytywny wpływ na strukturę i cechy fizyczne mleka? Serdecznie zapraszam do dyskusji na ten temat wszystkich forumowiczów!
"Żaden czas nie jest twój tylko ten co minie"
Odpowiedz
#2
Niewątpliwie, warto stosować homogenizatory do mleka. Po pierwsze, dzięki homogenizacji barwa mleka staje się bielsza, a samo mleko jest bardziej apetyczne, co wynika z jego pełniejszego smaku. Po drugie, homogenizacja sprawia, iż zmniejsza się podatność tłuszczu na utlenianie. Ponadto, co warte zaznaczenia, korzyścią wynikającą z homogenizacji jest to, że zapewnia ona zwiększoną stabilność fermentowanych przetworów mlecznych. Zatem, homogenizacja wpływa korzystnie na strukturę i cechy fizyczne mleka.
"Przy zgodzie to i dobre kluski na wodzie"
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Reklama:

sztuczne kwiaty

regały magazynowe